Side 1 af 1

Koralharmonisering

: ons 10. okt 2018 10:45
af mediumaevum
Jeg har gennemset nogle tutorials på youtube ang. koralharmonisering. Men ingen af dem går i dybden. De udlægger først akkorderne for deres melodi, og stopper så dér.

Jeg er interesseret i at lære at skrive harmonier i denne stil:



Fra 10-14 sek. sker der noget imitation, som jeg meget gerne vil lære at bruge i egne kompositioner.

Ved at udlægge akkorderne, hvordan sikrer man så, at stemmeføringen følger harmonien? For når jeg selv forsøger, sker der dét, at jeg for at lave imitation eller bare en snert af kontrapunktisk stemmeføring, må bryde mine egne harmoni-valg. Dvs. toner som ligger uden for de valgte akkorder.

Hvad er standard og hvordan løser jeg problemet?

Det jeg mener er, hvorfor lægge en harmoni, man alligevel skal bryde?

Re: Koralharmonisering

: tors 11. okt 2018 16:02
af mediumaevum
Er der virkelig ingen som har nogle input/svar/kommentarer?

Re: Koralharmonisering

: fre 12. okt 2018 13:54
af BillyHill
Jeg tror koralharmonisering er lidt for kompliceret til at det kan forklares kort i et forum. Måske er du bedre tjent med en time eller to hos en harmoniseringslærer på kons? Alternativt få fat på noden på biblioteket (Danske julesalmer - og sange) og check stemmerne hver for sig?

Re: Koralharmonisering

: fre 12. okt 2018 17:09
af Nicolai
Bryla på banen
Vi vil ha’ Bryla på banen
Bryla på baaaaaaaanen
Vi vil ha’ Bryla på banen

(Gerne i de sædvanlige 4 stemmer)

:)

Re: Koralharmonisering

: fre 12. okt 2018 18:22
af bryla
Tak for den firstemmige sang!

Jeg springer høfligt over og anbefaler face-to-face undervisning endnu en gang. Det virker ikke til, at den slags skriftlig formidling er mest hensigtsmæssigt.

Re: Koralharmonisering

: fre 12. okt 2018 21:47
af mediumaevum
BillyHill skrev:Jeg tror koralharmonisering er lidt for kompliceret til at det kan forklares kort i et forum. Måske er du bedre tjent med en time eller to hos en harmoniseringslærer på kons? Alternativt få fat på noden på biblioteket (Danske julesalmer - og sange) og check stemmerne hver for sig?
Jeg har forsøgt mig med noget lignende - MIDI-arrangementer, som jo stort set er det samme som noder, bare at det også er læsevenligt for folk som ikke kan noder, og med illustrativ visning i samme software som jeg selv bruger til at komponere mit eget musik.

Jeg synes at ane et mønster, men jeg kan simpelthen ikke finde ud af hvordan mønsteret helt er.

Dog lægger jeg mærke til, at 2/3 inde i B-stykkerne i snart sagt samtlige salmemelodier, går bassen i trinvis bevægelse i nedadgående retning med mange korte toner, for derefter at afslutte ved at bevæge sig trinvis opad og slutte på grundtonen eller dominant/tonica, efterhånden som melodiens B-stykke afsluttes.

Ved ikke om ovenstående overhovedet giver mening for jer... Ellers må I spørge.

Re: Koralharmonisering

: fre 12. okt 2018 23:04
af Michailov
Nu er den vedhæftede sats efter min mening ikke standard koralharmonisering. Herrestemmernes svar som små kontrapunktiske indslag er ikke korallære.

Der findes opslagsværker om koralharmonisering. De kan sikkert lånes på det lokale bibliotek. Ellers kan man få de altid flinke bibliotekarer til at låne den hjem for en.

Re: Koralharmonisering

: fre 12. okt 2018 23:55
af mediumaevum
Michailov skrev:Nu er den vedhæftede sats efter min mening ikke standard koralharmonisering. Herrestemmernes svar som små kontrapunktiske indslag er ikke korallære.
Ok, så vil jeg gerne lære denne ikke-standardiserede koralharmoniserings-teknik.

Re: Koralharmonisering

: lør 13. okt 2018 00:24
af dormin
Start med at lære noder - det gør det hele meget nemmere.
Når du har gjort det så bliv fortrolig med et klaver eller andet instrument og at spille efter noder.
Derefter gå i gang med harmonilære mv.

Dine forespørgsler til "tutorials" og andre "genveje" hjælper dig ikke - du får ikke en grundlæggende forståelse for stoffet du arbejder med.

Det er f.eks. de færreste der rigtig gerne vil skrive en bog som undlader at starte med at lære alfabetet, dernæst at stave og opbygger et ordforråd.

Selvfølgelig kan man i dag, med teknologien, skrive bøger uden at kunne bogstaver eller har lært at stave - tale til tekst software er opfundet og har sikkert en rimelig kvalitet - så man skal nok "bare" have fantasien på plads - men jeg forestiller mig dog bare at de har langt mindre "held" med deres forehavende end dem der har lært det helt basale og bygger oven på - i stedet for at "skyde genvej".

Et mål er super godt - det giver retning... start dog med det helt basale først.

Mht. koralharmonisering/melodilære så var min melodilære bog på universitetet (godt nok +20 år siden) af Svend Westergaard og hed "Harmonilære" (et teksthæfte og et nodehæfte). Den husker jeg som god. Den tager dig igennem bl.a. stemmeføring - Men det giver ikke mening at gå i gang med det før alt det andet er på plads.

I "Det er hvidt herude" er der for mig mest af alt tale om imiterende stemmer mere end egentlig kontrapunkt og meget typisk for den slags kor-arrangementer - det har man også fra den rytmiske musik, mener at kunne huske noget fra musiktimerne i gymnasiet men det er jo endnu længere siden.

Det er som sådan ikke svært, det tager bare tid og kræver øvelse og vejledning. Vejledning af denne type får du bedst af en uddannet lærer/pædagog.

Og husk på: der er STOR forskel på at være teknisk dygtig og så at være god til at lære fra sig. Didaktik ("kunsten" at lære andre og lære fra sig) er en videnskab i sig selv. Lad være med at forvente at entusiasterne og eksperterne herinde på Lydmaskinen nødvendigvis er de bedste til at få den slags vejledning fra (uagtet de ofte meget velmenende råd). Og især mht. lyd/musik er den bedste kommunikationsform nok sjældent den skriftlige.

Re: Koralharmonisering

: lør 13. okt 2018 01:02
af BillyHill
mediumaevum skrev: Ok, så vil jeg gerne lære denne ikke-standardiserede koralharmoniserings-teknik.
Men du kommer næsten ikke udenom at lære noder først og så standard koralharmonisering - det er faktisk lidt af et fag. :shock:

Hvis det skal være selvstudium, så kan en koralbog og Bo Holten-arrangementer side om side måske være til lidt hjælp + det man kan finde af materiale fra en googling på koralharmonisering. Men det kan ikke erstatte privatundervisning.

Re: Koralharmonisering

: søn 17. mar 2019 15:51
af mediumaevum
Kigger på denne her:
https://da.wikipedia.org/wiki/Koralharmonisering

Har lige nogle spørgsmål:

Først, tertsen, på alle youtubevideoer om tertsen tager de grundtonen, og går 3 toner op. Hvordan beregnes tertsen ud fra melodien, som jo sidder oppe, og man vil gå ned (alle andre stemmer sidder jo under sopranen)? Er det bare tilsvarende tre toner ned?

Kan man have parallelle tertser ved koralharmonisering?

På siden står der:
Man kan fordoble grundtone og kvint, men bør generelt undgå tertsfordoblinger.
Hvordan skal det forstås? Den fatter jeg intet af.
Tenoren skal ligge omkring det høje c (nøglehuls-c'et)
Hvor store spring er "tilladte" ved tenoren?

Re: Koralharmonisering

: lør 30. mar 2019 14:26
af mediumaevum
Er der slet ingen som kan besvare mit spørgsmål?